Tegenwoordig doet iedereen het: live chat. Lees hier over de voordelen, maar ook over de risico’s die hieraan verbonden zijn.

Voordelen

Live chat is hartstikke handig: je hoeft niet meer naar elkaar toe te reizen om elkaar te spreken en je onderhoudt door live chat al jouw vriendschappen over de hele wereld. Even gezellig een uurtje skype of facetime inplannen en bijpraten met jouw vrienden in Australië: geen probleem! Biertje erbij en het is alsof je samen in de kroeg zit. Bovendien wordt het door live chat mogelijk om vrienden te maken over de hele wereld. Zo had je zonder verschillende chatrooms, zoals chatroulette, nooit contact gehad met iemand uit Oostenrijk of nog verder: Amerika.

Ook wordt live chat in het zakelijk leven steeds meer gebruikt. Een vergadering via skype is tegenwoordig eerder de regel dan een uitzondering. Bovendien wordt live chat gebruikt door verschillende instanties om advies uit te brengen. Zo geeft de ABN AMRO tegenwoordig hypotheekadvies door middel van live chat. Ook zijn er steeds meer bedrijven die gebruik maken van live chat als een toevoeging aan de klantenservice.

Risico’s

Live chat is niet altijd even onschuldig. Er zitten ook zeker risico’s aan verbonden. Een van deze risico’s is dat er beelden worden gemaakt tijdens een live chat die niet bedoeld zijn voor de rest van de wereld. Dit overkomt voornamelijk jongere kinderen met een leeftijd tussen de 12 en 16 jaar. Als ouder is het laatste wat je wil dat jouw dochter of zoon wordt overgehaald in dingen die ze niet willen doen, laat staan dat hier beelden van worden gemaakt. Om deze realistische gevolgen van live chat te voorkomen, is het verstandig om met jouw zoon of dochter een goed gesprek over het gebruik van een webcam te houden. Een “goed gesprek” komt al gauw “prekerig” over op een puber, dus ik zou aanraden waargebeurde verhalen erbij te pakken.

Afplakken van de webcam

Ik zie het al bij steeds meer mensen om mijn heen: een stukje tape over de ingebouwde webcam van een laptop. Dit wordt gedaan naar aanleiding van waarschuwingen over hackers van webcams. Deze hacktechniek houdt in dat de hacker ten alle tijden kan meekijken met wat jouw webcam filmt, ook als je de webcam niet aan hebt staan. Een hacker hoeft dan niet eens live chat te gebruiken om aan beelden van jou te komen. Als je jouw webcam überhaupt nooit gebruikt, zal ik deze zeker afplakken.