Fotograferen is altijd een hobby van mij geweest. Het is begonnen bij foto’s maken met mijn telefoon en later met een kleine fotocamera. Ondanks dat de foto’s best mooi waren, kon ik de kleuren, vormen en schaduwen die ik zag niet volledig over laten komen op de foto. Dat kwam natuurlijk door de kwaliteit van de camera’s die ik gebruikte. Ik besloot te investeren in mijn hobby dus heb ik de Olympus E-M10 Mark III aangeschaft en mijn foto’s gingen er een stuk op vooruit.

Olympus E-M10 Mark III: de derde in de OM-D-serie

De OM-D-serie van Olympus is de afgelopen jaren een succes geworden. De mogelijkheden die de serie heeft gebracht, zoals 5-assige beeldstabilisatie, Live Bulb functies en Focu Bracketing, hebben het voor de beginnend fotograaf mogelijk gemaakt om semi professionele foto’s te kunnen maken. De derde camera in de serie is de Olympus E-M10 Mark III. Deze camera toont gelijkenissen met de tweede uit de serie. Zo hebben ze beiden een 5-assige beeldstabilisatie, een BLS-50 accu en 3 inch kantelbaar touch LCD scherm met 1,04 milk. beeldpunten. Toch zijn er ook belangrijke verbeterpunten en zelfs vernieuwing bij de Olympus E-M10 Mark III. Zo heeft de camera een trim-functie waarmee je jouw films kunt bewerken, vier nieuwe camera modi, een vernieuwde AUTO-modus en een nieuw art filter: Bleach Bypass. Kortom: de Olympus E-M10 Mark III is de betere versie van de Mark II.

AUTO-modus

Voor de beginnend fotograaf zijn de bovenstaande kenmerken van de Olympus E-M10 Mark III termen die je misschien nog nooit eerder hebt gehoord. Het belangrijkste voor een beginnend fotograaf is dat de Olympus E-M10 Mark III een vernieuwde AUTO-modus heeft. Dit is de automatische stand waar je foto’s mee maakt, dus niet bijvoorbeeld de sport stand. De autostand van de Olympus E-M10 Mark III is verder in ontwikkeling dan meeste camera’s. De camera helpt je invloeden die voor onscherpe foto’s kunnen zorgen te detecteren en elimineert zelfs die invloeden, effectiever dan andere camera’s doen.

Advance Photo modus

Als je het aandurft om ook in andere standen foto’s te maken, is de Olympus E-M10 Mark III perfect om kennis te maken met meer geavanceerde standen. De vorige modellen uit de serie hadden ook de mogelijkheid om verschillende functies te gebruiken, maar deze bleken lastig in te stellen en werden daardoor vaak door de beginnend fotograaf overgeslagen. Wat zonde is: met deze verschillende standen worden jouw foto’s namelijk echt een stuk beter. Bij de Olympus E-M10 Mark III zijn, door de Advance Photo modus, deze functies makkelijker te vinden en te gebruiken. De spannendste toevoeging van de Olympus E-M10 Mark III vind ik zelf de nieuwe art filter: Bleach Bypass. Deze kun je in twee soorten standen gebruiken. De eerste stand geeft metaal een glanzend effect en de tweede stand geeft kleuren een nostalgisch effect.

Ik vind het hartstikke leuk om alle mogelijkheden van een camera te ontdekken en te kijken wat dit met mijn foto’s kan doen. Doordat de Olympus E-M10 Mark III zo gemakkelijk is in gebruik, is deze camera het ideale speeltje voor de beginnend fotograaf.