Lang heb ik getwijfeld of ik een elektrische fiets wilde kopen. Want ik vroeg me af: ondermijnt een elektrische fiets of e-bike mijn conditie? Dat is een goede vraag die veel mensen stellen over deze hightech fietsen. Het korte antwoord is ja. Maar het ligt genuanceerder dan dat. In dit blog gaan we daar wat dieper op in, zodat ook jij op de hoogte bent van de voor- en de nadelen van de elektrische fiets. De informatie in dit artikel is afkomstig van verschillende websites, zoals die van de ANWB, maar ook van de Fietsersbond en van Stella Fietsen. Zo heb ik een gezonde mix van bronnen en verschillende meningen gepakt.

De conditie verbeteren met een elektrische fiets

Belangrijk om te weten wanneer je gaat rijden op een elektrische fiets is dat de fiets enkel trapondersteuning biedt. En dus niet het complete fietswerk van je overneemt. Daardoor moet je zelf alsnog in beweging komen, om vooruit te komen. Maar is dat echter genoeg? Volgens de Fietsersbond niet, omdat in Nederland een norm gezond bewegen actief is. Die houdt in dat we met zijn allen een bepaald tijdsbestek per dag moeten uitkaarten om te bewegen.

Een goed alternatief voor de auto

In die zin is de elektrische fiets ook voornamelijk een goed alternatief voor de auto of de scooter. De elektrische fiets is (bijna) net zo vlug – alleen moet je zelf nog bijtrappen. Mocht je echt wat sneller willen gaan, dan kun je ook nog kiezen voor een Speed Pedelec. Deze hebben een maximum snelheid van 45 kilometer per uur. Je hebt hier echter wel een AM rijbewijs voor nodig. De e-bike is dus alsnog een stuk beter dan de auto of de scooter. Zeker voor de korte tot middellange afstanden is het een ideaal vervoersmiddel.

De perfecte doelgroep voor de e-bike

Een elektrische fiets is ideaal voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Die kunnen op de e-bike namelijk alsnog heerlijk naar buiten. En zo toch in beweging blijven! Voor de oudere generatie is het daarom heerlijk. Maar ook voor mensen die een heel hectisch leven hebben en even willen ontspannen op de fiets. In diezelfde categorie vallen ook mensen die meer dan 10 kilometer van hun werk of school vandaan wonen. Die kunnen met een elektrische fiets heerlijk op tijd én zonder zweet op hun bestemming aankomen. Ook voor moeders en vaders die de kinderen op de fiets naar school brengen en ophalen is een elektrische fiets een gouden oplossing.

Zo zie je maar: een elektrische fiets is misschien niet het best voor de conditie. Maar als praktisch vervoersmiddel is het ideaal.