Plaids zijn praktische woonaccessoires die je lekker warm kunnen houden op de bank, bijvoorbeeld tijdens een gezellig Netflix-avondje met wat popcorn en fris. Daarnaast is een kwalitatief hoogwaardige plaid ook gewoon heel mooi decoratief voor je woning. Mijn vriendin en ik hebben de afgelopen jaren meerdere woonplaids in huis gehaald, die we zowel binnens- als buitenshuis gebruiken.

In dit artikel beschrijf ik op welke dingen je allemaal kunt letten bij het aanschaffen van een woonplaid die het beste past bij jouw wensen en voorkeuren. Zo voorkom je hopelijk een miskoop en zul je zo lang mogelijk plezier kunnen beleven aan je nieuwe woonplaid!

Materiaal

De meeste plaids zijn gemaakt van of wol, katoen of fleece. Als je gaat voor wol, dan kun je kiezen uit allerlei verschillende wolsoorten zoals alpaca, mohair en cashmere. Tip: kijk eens op de website Ookinhetpaars.nl voor een overzicht van alle soorten wollen plaids met hun specifieke eigenschappen en verschillen qua prijs. Van alle soorten wol is mohair de beste als het op dekens aankomt, zowel in zachtheid als in warmte. Echter kan mohair wel snel pluizen door lange vezels. Dit probleem heb je niet bijvoorbeeld bij merino wol.

Naast wollen plaids heb je ook katoenen plaids die heerlijk zacht aanvoelen en licht van gewicht zijn. In tegenstelling tot wollen plaids kun je deze eens in de zoveel tijd in de machine wassen. Wollen plaids kun je het beste af en toe even buiten luchten. Tenslotte zijn er nog fleece plaids, die heerlijk warm en zacht zijn. Fleece heeft een goede warmte-isolatie en omdat fleece een polyester materiaal is kun je deze gemakkelijk wassen.

Formaat

Plaids kun je verkrijgen in allerlei soorten en maten. Rechthoekige plaids zijn het populairst. Hierbij komen de formaten 200 x 150 cm, 180 x 120 cm, 170 x 130 cm en 150 x 125 cm het meeste voor. Als je van tevoren bepaald waar je de plaid voor wilt gebruiken is het gemakkelijker om het juiste formaat plaid te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld de plaid ter decoratie gebruiken, simpelweg als dekentje of om de bank te draperen om zo grotere slijtage plekken te verdoezelen. In dat laatste geval is een groter formaat dus het meest wenselijk.

Woonstijl

Allerlei woonstijlen, allerlei verschillende stijlen plaids. Ga je voor een effen plaid, een klassiek exemplaar (zoals de karakteristieke Ierse uiten) of misschien wel een krijtstreep motief? Of ga je je voor een plaid met een wat drukker patroon zoals stippels of een andere bijzondere print? Tip: bij veel gespecialiseerde webshops, zoals de eerder genoemde Ookinhetpaars.nl, kun je gewoon vragen naar advies voor welke soort plaid het beste past bij jouw interieurstijl.