Je hoort het ondernemers steeds vaker zeggen. Ik werk tegenwoordig in de cloud. Logisch want het is een veel flexibelere IT oplossing voor veel bedrijven. Hierdoor is het makkelijker om in te spelen op de snel veranderende omstandigheden om ons heen. Als je de overstap naar de cloud gaat maken zie je dat er veel varianten zijn. Zo is er Public cloud, Hybrid cloud en Private cloud. In dit blog zal ik ze alledrie even onder de loep nemen en wat uitgebreider stilstaan bij de Private cloud. Vaak wordt deze overigens voornamelijk ingezet bij grotere bedrijven. Het is namelijk een cloudomgeving die op maat gemaakt is voor het betreffende bedrijf.

Wat houdt Private cloud in?

Private cloud houdt in dat het in cloud infrastructuur betreft die speciaal op maat gemaakt is voor een betreffend bedrijf. Dit bedrijf is ook het enige bedrijf wat toegang heeft tot deze cloud omgeving. In veel gevallen ligt het beheer van deze cloud omgeving ook bij het bedrijf zelf en is er ook een eigen opslag. Andere mogelijkheid is dat er een extern datacenter bij betrokken is. Dit heeft als voordeel dat het beheer uitbesteedt is aan een partij die er als het goed is dagelijks mee bezig is. Dit komt de continuïteit van uw IT vaak ten goede. Zeker als het bedrijf wat groter is en veel met privacygevoelige informatie werkt dan is de keuze voor een Private cloud omgeving logischer.  Je kunt dan ten slotte op maat instellen wie welke autorisaties heeft en wie dus waar bij kan. Een Public cloud oplossing is meer een standaard oplossing waar niet altijd in mogelijk is wat het betreffende bedrijf wil. Bij een Hybrid cloud oplossing wordt voor een tussenvariant gekozen. Je profiteert dan van de voordelen van beiden cloud oplossingen. Dit is daarom ook een steeds populairder wordende variant.

Waarom kiezen voor een Private cloud oplossing?

Hierboven heb ik het al kort aangestipt. Bij grotere bedrijven die veel met privacy gevoelige informatie werken is de Private cloud oplossing logisch. Een private cloud oplossing is maatwerk en is dus volledig af te stemmen op de wensen van het betreffende bedrijf. De investering die erbij komt kijken ligt echter wel een stuk hoger logischerwijs. Dat is een andere reden waarom de grotere bedrijven ook makkelijker voor deze oplossing kunnen kiezen. Als je wat specifieke wensen hebt maar ook veel algemene zaken dan kom je met een Hybrid cloud oplossing ook vaak prima uit de voeten.