d-live.nl

Sieraden van epoxy

Op deze koude winterdagen waarop we vooral binnen zullen zitten, is het heerlijk om af en toe eens lekker aan de knutsel te gaan. Om dit nog eens goed te combineren met het besparen van wat duiten, kan je aan de slag gaan om zelf sieraden te gaan maken. Een materiaal dat hiervoor uitermate is geschikt is epoxy. Deze soort hars is een prachtig product waardoor jij in een handomdraai de mooiste sieraden kan maken. In dit blog leg ik je uit wat het is en hoe het werkt.

Wat is het?

Epoxy is een harssoort die uitermate doorzichtig is. Wanneer het spul is uitgehard, is het maar liefst twee keer zo sterk als beton! Dit is ook de reden dat musea hun fossielen van soms miljoenen jaren oud, opslaan in epoxyhars. Perfect dus om een sieraad te maken die jaren mee zal gaan! Welke epoxy resin jij gebruikt is wel van belang. Je kan namelijk ook nog vele andere dingen doen met dit product. Voor sieraden is er een speciale sieraden epoxy hars. Deze komt in een handige fles waaruit jij het direct in de mal kan gieten.

Hoe werkt het?

Hars is een hardnekkig product, dus voordat je aan de slag gaat dien je een groot leeg blad te maken die je bedekt met plastic. Zo kan je altijd morsen zonder vervelende gevolgen. Disclaimer: epoxyhars is niet gevaarlijk, maar kan hardnekkig zijn op de huid. Gebruik daarom wel handschoentjes. Mocht het toch zo zijn dat het op je huid is gekomen, kan je het met azijn verwijderen. Je kan het daarna veilig dragen en ook jouw huisdieren zullen geen last ervaren tijdens het maken van de sieraden.

Om de mooiste sieraden te maken, kan je het best siliconen mallen gebruiken. Deze kan je speciaal voor het maken van sieraden aanschaffen, of je kan improviseren met wat je in huis hebt. Misschien heb je nog wel een leuke mal voor ijsklontjes of het bakken van koekjes. Gebruik je fantasie! Vanuit de fles epoxy hars giet je het in de mal. Hierbij kan je nog glitters, kleur of een hangertje mixen om het extra speciaal te maken. Nadat het perfect en waterpas in de mal ligt, is het tijd om het te laten drogen. Dit moet in de zon, want epoxy hars droogt met UV-licht. Zonder bewolking is het binnen ongeveer een kwartier droog, met wolken duurt het ongeveer drie keer zo lang. 

Mobiele versie afsluiten